Niemen Tehtailla on tehty paljon erilaisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi. Tämän lisäksi uusien energiansäästökohteiden eteen tehdään koko ajan töitä.
“Olemme allekirjoittaneet energiatehokkuussopimuksen, jolla sitoudumme energiansäästötalkoisiin. Vastuullisuus on osa yrityksemme strategiaa, ja nämä säästötoimet tukevat myös sitä”, toimitusjohtaja Panu Niemi kertoo.
Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema tapa täyttää Suomelle asetetut kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet. Sopimukseen liittynyt yritys sisällyttää energiatehokkuuden jatkuvan parantamisen osaksi käytössä olevia johtamisjärjestelmiä tai toimintasuunnitelmia. Energiatehokkuussopimukseen liittymisessä Niemen Tehtaita ohjasi Motivan pätevöittämä energiakatselmoija Pentti Huttunen PH-Kehitys Oy:stä.
Vastuulliseen energiankäyttöön on sitoutunut jo iso joukko yrityksiä ja kuntia. Sopimukseen liittyneiden energiankäyttö kattaa lähes 60 prosenttia Suomen kokonaisenergiankäytöstä.
“Sopimukseen sitoutuminen on vapaaehtoista, mutta kun mukaan lähtee, on tavoitteet lukittu. Toimenpiteitä saa kuitenkin toteuttaa omassa tahdissa, kunhan pysyy annetussa kehitystahdissa. Tämä on yritykselle mielekäs keino toteuttaa energiatehokkuustoimia ja -investointeja.”
Niemen Tehtaat on myös tilannut energiatehokkuuskonsultoinnin, joka tehdään tehtaan tuotantotiloissa alkutalvella. Konsultoinnista vastaa Granlund Oy.
Tavoitteena on saada nipistettyä energiankulutusta, kun ensin selvitetään, missä energiasyöpöt piileksivät. Konsultointi kartoittaa tekniikkaa muun muassa tuotantoautomaatiossa, ilmanvaihtokoneissa ja lämmönjakokeskuksessa.
“Tutkimustulosten perusteella voimme entisestään parantaa energiatehokkuuttamme. Me etenemme täysin purjein energiankulutusta vastaan”, Niemi painottaa.
Energiansäästöjä saadaan aikaan vaihtamalla edelleen vanhoja loisteputkivalaisimia led-valoihin tehtaan tuotantotiloissa. Euromääräisesti puhutaan jopa 10 000 euron säästöistä vuositasolla, energiaa säästyy jopa 76 prosenttia vuodessa.
Merkittävä investointi on tehty myös nosto-oviin, joiden kautta kuljetaan tuotantotiloista toiseen. Yhteensä kuusi ovea automatisoidaan.
“Kaikki nosto-ovet on automatisoitu pikaoviksi, jolloin menee vähemmän lämpöä hukkaan.”
Kevään aikana Sastamalantien varteen asennetaan aurinkopaneelit, jotka lisäävät entisestään energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä ja vastuullisuutta yritystoiminnassa.
Paneelien pinta-alatarve on noin 300 neliömetriä. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa noin 78 000 kilowattiatuntia vuodessa.
“Huonekaluteollisuudessa tarvitaan paljon sähköä tuotantoprosessien eri vaiheissa. Aurinkovoimaa hyödyntämällä olemme entistä omavaraisempia ja pystymme leikkaamaan ostettavan sähkön kulutushuippuja”, Niemi korostaa.